بنام خدا
گنجينهای كه جان دوباره گرفت |
|
|
|
نگار پاكدل : |
بنای کهن گنجینهی «میاندوآب» در استان آذربایجان غربی در سال 1346 خورشیدی گشایش یافت. بنای کنونی آن ساختمانیست که در سال 1383 پس از بازسازی بنا و گسترش زیربنا در همان جای پیشین بازگشایی شد.
گنجینهی «میاندوآب» یک گنجینهی باستانشناسی است که در آن به نمایش آثار دورههای هزارهی ششم پیش از میلاد (8000 سال پیش) تا دورهی قاجاریه پرداخته شده است. اشیا این گنجینه از سنگهای ابسیدین، سفال، فلز، آجر، کاشی، شیشه، سکه است.
تیغههای سنگی از جنس ابسیدین نمونههای نخستین ابزار برنده مانند چاقو هستند که مورد استفادهی اقوام نخستین بوده است. «ابسیدین»، سنگ آتشفشانی سیاه رنگی است که در جاهای آتشفشانی به فراوانی هست. از این تیغههای سنگی برای بریدن و پاره کردن و در کارهای روزمره بهره میجستهاند.
ظروف سفالین هزارهی سوم، چهارم، پنجم و ششم پیش از میلاد که از بخشهای «جلبر اسماعیل آباد» ، «تپهی جلبر»، «تپهی گیان نهاوند» و... بهدست آمدهاند نیز در این موزه هستند. این ظروف که با نقشهای فراوان آراسته شدهاند. هنرمند در کشیدن نقشها، از طبیعت پیرامون آن دوره الهام گرفته است. نقشهایی که بر روی این ظروف کشیده شدهاند مانند نقش بزکوهی، کوه، خورشید، پرنده و نیزار و... هستند. در این دوره خط هنوز کشف نشده بود و به همین شوند نقاشی بر روی ظروف بسیار مورد توجه بوده است.
ظروف سفالی که به هزارهی نخست و دوم پیش از میلاد میرسد (در آغاز مرحلهی کشف خط) بیشتر ظروف ساده و بینقش است. ظروف خاکستری رنگ که ویژهی این دوره و یکی از نمادهای دورهی(:عصر) آهن بوده است. ظروف سفالین این دوره افزون بر رنگ خاکستری، سادگی و بدون نقش بودن ویژگی دیگری نیز دارند و آن الهام گرفتن از طبیعت در ساخت خود ظرف و فرم آن است که از نگارهی منقار پرندگان به ویژه پرندگان دریایی مانند مرغ ماهیخوار و پلیکان استفاده شده است.
در هزارهی نخست پیش از میلاد و در دورهی هخامنشیان نیز ظروف کم و بیش به همان شکل پیشین کمنقش و بینقش ساخته شدهاند ولی رنگ سفال آن با دورهی پیش از خودشان بسیار متفاوت است .
یکی از مهمترین ظروفی که بسیار مورد استفاده بوده ظروفی است که به شکل حیوانات و سر حیواناتی چون شیر، گاو و بز کوهی طراحی و ساخته شده است و در آنها نمایش آیینهای مذهبی، آیینهای خاکسپاری و آیینهای تشریفاتی مورد استفاده بوده است. این ظروف در باستانشناسی «ریتون» خوانده میشود.
ظروف چینی در طرحها و رنگهای گوناگون، کاشیهای لعابدار زیبایی نیز در این موزه به چشم میخورد. کتابهای خطی و قلمدانها که از هنر کتابت سخن میگویند، اشیا و لوازم کارزار از جنس مفرغ از دیگر اشیا موجود در این گنجینه است که هر کدام گوشهای از دست ساختههای هنرمندان این دوران را به نمایش میگذارد .
از دیگر اشیا این گنجینه، سکههایی از دوران کهن است. جنس این سکهها از نقره و مس و یک نمونه هم از جنس طلا است.
یارینامه:
پورتال استان آذربایجان غربی
|
تاريخ : چهار شنبه 18 مرداد 1391برچسب:
بنای گنجینه,
میاندوآب,
ابسیدین,
تپهی جلبر,
جلبر,
تپهی گیان نهاوند,
گیان,
نهاوند,
گیان نهاوند,
,
بنام خدا
|
هخامنشيان پيشگامان صنعت بيمه |
|
|
|
خبرنگار امرداد- آفتاب يزداني : |
پژوهشهای باستانشناسان، گلنوشتهها و اسناد بهدستآمده، نشان میدهد که هخامنشیان نخستین کسانی بودهاند که از بیمه، سود جستهاند.
به گزارش بینا(شبکه اطلاعرسانی بانک و بیمه)، تختجمشید با همهی شگفتیهایش از یک جنبهی انسانی برخوردار بود و آن اینکه هرکس برای کاری که انجام میداد، مزد دریافت میکرد و اگر در زمان کار، بیمار میشد و یا درمیگذشت، خانوادهی او حقوق وی را دریافت میکردند.
بنابر همین گزارش، در علم اقتصاد، بیمه، به معنی پرداخت پول به بیمهگر است که حفاظت از دارایی بیمهگزار را در برابر رخدادهای پیشبینینشده، تعهد میکند.
اگر بنیانگذران بیمه را در رایانهی خانگیتان جستجو کنید، نتیجهی دریافتشده این است که اسپانیا و پرتغال در سدهی پانزدهم میلادی از بنیانگذاران انواع بیمهی عمر در کشورشان بودهاند. این درحالی است که برپایهی گلنوشتههای یافت شده در تختجمشید، این روزها میدانیم که ایرانیان بانیان بیمه بودهاند.
|
بنام خدا
نرمافزاهايی كه از تختجمشيد و شاهنامه می گويند |
|
|
|
خبرنگار امرداد- اسفنديار كيانی : |
نرمافزار چند رسانهای «تمدن ایران، تخت جمشید» و «دُرج شاهنامهی فردوسی»، برخوانی دکتر جلالالدین کزازی از شاهنامه، رهآورد پنجمین نمایشگاه بینالمللی رسانههای دیجیتالی بود. دربارهی ایندو نرم افزار با طراحانش به گفتوگو نشستیم.
شهرام حاجقربانی، مدیر مسوول موسسهی دادههای طلایی خلیجفارس، دربارهی نرمافزاری که موسسهی او عرضه کرده است، گفت: «برای نخستینبار است که محیط تختجمشید در یک نرمافزار بازسازی میشود و کاربر این امکان را مییابد تا درون بناهای تختجمشید برود و همهی گوشه کنارههای آن را ببیند و به کمک راهنماهای شنیداری و متنی، و در بخشی به نام "واقعیت مجازی"، از نزدیک بینندهی فضای پارسه باشد.»
به گفتهی حاجقربانی یکی از تازگیهای نرمافزار«تمدن ایران، تختجمشید» در امکان بهرهجویی از پویانماییها (:انیمیشن) است، بیآن که کاربر به کارت گرافیکی رایانهای نیاز داشته باشد. به کمک این پویانماییهاست که میتوان به درون کاخهای تختجمشید، راه یافت.
مدیر مسوول موسسهی دادههای طلایی خلیجفارس افزود: «بخش دیگری نیز به نام "گذری بر تاریخ" به نرمافزار افزودهایم. این بخش دربردارندهی چکیدهای از تاریخ هخامنشیان در صد رویه است. همچنین در بخش پویانمایی، برخی از رویدادها و جشنها را که در تختجمشید برپا میشد، بازسازی کردهایم، همانند جشن نوروز و مهرگان و آیین دربار شاهان. رویدادهایی چون گشودن بابل بهدست کوروش بزرگ یا آمدن اسکندر به ایران و رسیدن او به تختجمشید، در این بخش آمده است. افزون بر اینها، کاربر میتواند متن کامل استوانهی کوروش را با صدای استاد بهروز رضوی بشنود. این بخشها، از گیراییها و دیدنیهای نرم افزار است.»
حاجقربانی دربارهی شیوهی فراهم آمدن نرمافزار «تمدن ایران، تختجمشید» با اشاره به اینکه سه سال بر روی این پروژه کار شده و هشت ماه پژوهش آغازین آن زمان برده است، گفت: «از کارشناس باستانشناسی نیز سود جستهایم تا دادههای تاریخی و باستانشناسی، درست و درخور اعتماد باشد.»
به گفتهی وی این نرمافزار، برگزیدهی جشنوارهی ایرانشناسی، است و برای این که کاربران با کمترین هزینه آنرا تهیه کنند در دو نوع، طراحی شده است. یکی از آنها دو زبانه است که برای کاربران خارجی است و ٥٠دلار است؛ و دیگری نرمافزار تکزبانهی فارسی است به بهای ٢٠ هزار تومان.
«واقعیت مجازی»، «سفر به پارسه»، «انیمیشن» و «گذری بر تاریخ» بخشهای چهارگانهی نرمافزار «تمدن ایران، تختجمشید» است.
«درج شاهنامه» با صدای استاد کزازی
موسسهی فرهنگی «مهرارقام ایرانیان» نیز بازدیدکنندگان را به شنیدن برخوانی دکتر جلالالدین کزازی از شاهنامه، در نرمافزار «دُرج شاهنامه» فراخوانده است. با این نرمافزار، کاربر میتواند شیوهی درست و بیلغزش خواندن شاهنامه را بشنود و فرابگیرد. اگر هم به واژهی دشواری برخورد، به کمک بخشی که به نرمافزار افزوده شده، معنای آن را بیابد. این کار با تایپ نام واژه امکانپذیر است. حتا میتوان واژگان دلخواه، یا بیتها را به سادگی یافت.
حامد علینژاد، راهنمای بازدیدکنندگان موسسهی مهرارقام در نمایشگاه رسانههای دیجیتالی، گفت: «برخوانی کزازی ٩٣١١ دقیقه است و واژهنامهی آن نیز، که برگرفته از لغتنامههای دهخدا و معین است، دربردارندهی ٢٥٠ هزار واژه و بیش از ٤٠٠ هزار معنی است که برای کاربران به آسانی دستیافتنی است. متن شاهنامه نیز برگرفته از ویرایش و گزارش استاد کزازی در کتاب ٩ جلدی "نامهی باستان" است.»
به گفتهی علینژاد این موسسه پیش از این نرمافزارهایی به نام «درج یک» و «درج دو» عرضه کرده که درج یک، دربردارندهی ٢٣ کتاب از سخنوران و نویسندگان ایران است. پس از چهار سال، دیوان ٧٨ شاعر به نرمافزار پیشین افزوده شده و به نام «درج دو» در اختیار کاربران گذاشته شده است. «درج سه» نیز ١٧٨ کتاب را در زمینهی ادبیات ایران در اختیار کاربر میگذارد. افزونبر آن، بخشهای سرگرم کنندهای همانند فال حافظ و جدول کلمات دارد و آوازهای استادان موسیقی ایران، مانند استاد شجریان، شهرام ناظری و داریوش رفیعی نیز به آن افزوده شده است. در نرمافزار دیگری، دیوانهای شعری سخنورانی مانند رودکی، خیام، سعدی، نظامی و حافظ گنجانده شده است و کاربر میتواند همهی دیوان آنها را با صدای نرگس اصفهانی و امیر نوری بشنود. و البته تازهترین کار این موسسه نیز همان «درج شاهنامه» با صدای استاد کزازی است.
پنجمین نمایشگاه بینالمللی رسانههای دیجیتالی که کار خود را در مصلای تهران از ١٤ مهرماه آغاز کرده است، تا امروز ٢٣مهرماه برپا خواهد بود.
|
تاريخ : چهار شنبه 18 مرداد 1391برچسب:
نرم افزار,
,
بنام خدا
بنام خدا
|
برابر با يازدهم امردادماه |
|
● |
٣ اثر در يک روز به ثبت رسيد |
|
|
|
نگار پاكدل : |
«تيمچه»ی قم برگزيده شد
«تيمچه»ی بزرگ بازار قم كه در بخش شمالی راستهی «بازار نو»، جای گرفته است يكی ا ز سه تيمچهی شهر قم است. «تيمچه»ی بزرگ قم در ۱۱ امردادماه سال ۱۳۷۶ خورشيدی با شمارهی ۱۹۰۲ در سياههی آثار ملی ایران به ثبت رسید.
اين بنای باشكوه و ارزنده به كوشش هنرمند برجستهی دورهی ناصری، استاد «حسنقمی» مشهور به «معمارباشی» در سال 1301 مهی(:هجريقمری) طراحی و اجرا شد.
گستردگي، معماري و تزيينات اين بنا ويژه و چشمگير است. «تيمچه»ي بزرگ قم بنايي دواشكوبه با 12 غرفه است. اين بنا داراي اُرسيهاي زيبايي است كه بيشتر آنها ويران شده و از بين رفتهاند .
سقف تيمچه «سهچشمه» است كه بخش مياني آن با دهانه و بلنداي 15 متري داراي دو پوشش است. درازاي اين بخش 28 متر و بدون ستون است. چشمهي مياني با بلندا و دهانهي 15 متر داراي پوشش آجري ريز(:ظريف)، زيبا و آراسته با «مقرنسگچي» در زوايا است. گنبد به گونهي «عرقچيني» ساخته شده است. پوشش زير گنبد شمسهكاري با شيوهي «رسميبندي» و «يزديبندي» است. در اين پوششها همچنين روزنههايي براي فراهم آوردن روشنايي به درون بنا، كار گذاشته شده است. اين تيمچه با دو ورودي به راستهي «بازار نو» راه مييابد.
بد نيست بدانيد كه دو تيمچهي ديگر اين بازار سالها پيش هنگام ساختن خيابانهاي جديد شهر قم از ميان رفته است. اين دو تيمچه از تيمچهي اصلي كوچكتر بودهاند.
«گوردختر»، يادآور تمدنی كهن
«گوردختر» آرامگاهی شبيه به آرامگاه «كوروشبزرگ» است كه در بخش مركزی «دشتستان» استان «بوشهر» جای گرفته است. در خاور اين آرامگاه نیز برجای ماندههای «کوشک» اردشیر ساسانی دیده میشود. «گوردختر» از آثار تاریخی دورهی هخامنشی است كه در سال ۱۳۷۶ با شمارهی ۱۸۹۷ در سياههی آثار ملی ایران جاي گرفت.
گوردختر به چم(:معنی) دختر گبر یا زرتشتی است. اين آرامگاه در خاور جادهي برازجان به کازرون است که بنای آن دارای سقف و بدنهی سنگی آن شبیه آرامگاه «کورشبزرگ» است.
«گوردختر» را نخست «لویی واندنبرگ» باستانشناس بلژیکی در سال ۱۳۳۹ خورشیدی کشف کرد. وي خود بر اين باور بود كه «گوردختر» آرامگاه «چیش پیش» یا کوروش یکم (جد کوروش بزرگ) است. اما «شاپور شهبازی» باستانشناس بزرگ ايران بر اين باور بود كه این گور، آرامگاه «کوروشکوچک» است. برخی ديگر ميگويند اين بنا، آرامگاه«آتشسا» دختر «كوروشبزرگ» یا مادر وی يعنی «ماندانا» یا خواهر اين بزرگمرد تاريخ است.
معماری بنای «گوردختر» كاملا شبيه آرامگاه «کوروشبزرگ» در پاسارگاد است اما ساخته شده در اندازهاي كوچكتر است. اين بنا از ۲۴ تكه سنگ در اندازههاي گوناگون ساخته شده است و كه با بستهای «دمچلچلهای» به یکدیگر پيوند خورده و نگهداشته شدهاند. بلنداي حقيقي اين بنا چهارونیم متر است. بالای این آرامگاه فرورفتگی شبیه به یک قاب وجود دارد که گمان ميرود جای گذاردن كتيبه بوده است.
خانهی «پدر جراحی ايران» هم به تاريخ پيوست
«یحیاعدل»، معروف به «پدر جراحي ايران» در سال١٣٧٤ كه نزديك به ٩٠ سال داشت به «مصطفي ميرسليم» وزير فرهنگ و ارشاد آن زمان نامهاي نوشت. وي در اين نامه نوشت از آنجا كه توانايي لازم براي بازسازي اين بنای ارزشمند تاريخي را ندارم براي بازسازی آن خواستار فروش اين ملک به دولت هستم.
اين بنا در يازدهم امردادماه ١٣٧٧خورشيدي با شمارهي ٢٠٨١در سياههي آثار ملي به ثبت رسيد. اين خانه در سال ١٣١٠ خورشيدي به كوشش «ماركوف روسي» به شيوهي معماري روسي در خيابان وليعصر تهران ساخته شد.
خانهي دكتر «يحياعدل» پس از بازسازي در سال ١٣٧٧خورشيدي به عنوان دبيرخانهي شوراي تشخيص مصلحتنظام مورد استفاده قرار گرفت و در سال ١٣٧٨خورشيدي جايگاه فرهنگستان هنر شد.
يارينامهها:
ويكيپديا، روزنامهی تهرانامروز، بانک اطلاعات روندهای الكتريكی استان قم
|
تاريخ : دو شنبه 16 مرداد 1391برچسب:
تیمچه,
معمارباشی,
گوردختر,
دشتستان,
یحیا عدل,
یحیی عدل,
شاپور شهبازی,
شهبازی,
آتش سا,
آرامگاه آتش سا,
,
خوزستان جايی برای پيروان دينها و آيينهای گوناگون
ادامه مطلب...
تاريخ : شنبه 1 فروردين 0برچسب:
پل صيهه,
پل شادروان,
شادروان,
سالم چهیلی,
چهیلی,
تعمید,
اشکندا,
اندیکا,
گور دخمه,
گدار لندر,
آبشار عروس,
دوراب,
للر,
تنگ لیما,
مضیف,
سوده,
حاجی کرم,
شهداد,
شهداد حیدری,
,
تصاویری از تولید خشکبار در روستای پیر بالای مرند
ادامه مطلب...
خبرنگار امرداد - شهداد حیدری :
«دیر زمانی است که پیشینه، تاریخ شهرسازی و باستانشناسی تهران نادیده گرفته شده است. تا بدانجا که اکنون موزهای یا مرکزی به نام تهرانشناسی نداریم. کانون کوچکی هم در دههی گذشته برای تهرانشناسی شکل گرفته بود، از میان رفته است، بیآنکه نهاد پژوهشی و فرهنگی جای آن را گرفته باشد. در حالیکه تهران حق بزرگی برگردن مدیریت شهری و مردمی دارد که از گوشه و کنار آمدهاند و در اینجا زندگی میکنند. شهر تهران بهسادگی شکل نگرفته که ما اینگونه آن را رها کردهایم. این شهر تاریخ پر فراز و نشیب دارد و سختیها دیده است. بگذریم از اینکه پس از انقلاب، گستردگی بیرون از قوارهای پیدا کرده و پروژههای تجاری، تکتک آثاری که هویت تاریخی تهران را شکل میدادند، از میان برده است.»
ادامه مطلب...
بنام خدا
«زاغه» نيز به سياههی آثار ملی پيوست |
|
|
|
نگار پاكدل : |
تپهی «زاغه» یکی از تپههای باستانی ایران است که در بخش جنوبی دشت قزوین در منطقهی بویینزهرا جای گرفته است. این تپه به هزارهی ششم و هفتم پیش از میلاد باز میگردد. این تپه در ١٣٧٧ خورشیدی به شمارهی ٢٠٧٧ در سیاههی آثار ملی ایران جای گرفت.
نخستین بار دکتر«نگهبان» این تپه را حفاری و در مورد آن پژوهش کرد. در کل ۲۱ خانه از این تپه بیرون آمد. بیشتر بناهای «زاغه» از چینه و خشت بوده است و برای پوشش سقف آنها از تیرهای چوبی استفاده شده است. شغل مردمان ساکن این تپه کشاورزی و دامداری بوده است.
این تپه نزدیک به بیست هزار مترمربع گستردگی دارد. در نخستین پژوهشها نشانههایی از اجتماعات کشاورزی از آن بدست آمده است. این تپه جزو نخستین سکونتگاههای ایران میباشد. پس از هزارهی ششم میلادی این تپه کاملا خالی از سکنه شده است. گمان میرود که ساکنان آن به تپهی «قبرستان» کوچ کرده و در آنجا ماندهاند.
گمان آن میرود که تپهی «زاغه»، کهنترین برجای ماندههای باستانی را دارد. سفالهای تپهی «زاغه» به رنگ قرمز یا نخودی بوده است و با سطحی پردازش(:صیقل) یافته. این سفالها بیشتر به کوشش سفالگران محلی در بیرون روستا پخته میشده است.
برخی از سفالهای این تپهی هزاررنگ(:منقوش)، هندسی شکل است. دیگر اشیای به دست آمده از این تپه را میتوان؛ ریتونهای کرهای، مخروطی و استوانهای، مُهر، پیکرک (مجسمه کوچک) حیوان و انسان، تیغه و آثار سنگی و استخوانی دانست.
یارینامهها:
همشهری آنلاین - ویکیپدیا
|
بنام خدا
|
پاسارگاد، نخستین باغ ایرانی است
|
خبرنگار امرداد - آفتاب یزدانی :
سال گذشته ٩ باغ ایرانی به سیاههی(:فهرست) میراث جهانی یونسکو پیوست تا نام باغهای ایرانی را برای همیشه در حافظهی مردم جهان جاودانه كند.
باغهایی چون پاسارگاد و ارم در استان فارس، پهلوانپور و دولتآباد از استان یزد، فین و چهلستون از استان اصفهان، اكبریه از استان خراسان جنوبی، عباسآباد از استان مازندران و شاهزاده ماهان از استان كرمان كه برای بسیاری نامهایی آشنا هستند، به سیاههی جهانی راه یافتند.
به گزارش جامجم آنلاین و بنا به گفتهی رضا نوریشادمهانی، دكترای باستانشناسی كه پژوهشهایی در زمینهی باغهای ایرانی داشته است این رخداد، از آن روی ارزشمند است كه از ١٢ باغ ثبت شده در جهان ٩ باغ از آنِ ایران است.
١٢ باغ اكنون در سیاههی جهانی ثبت شدهاند. دوتا از آنها، تاج محل و آرامگاه همایون، پادشاه گوركانی در هند است و دیگری باغ شالیمار در پاكستان است. اما ٩تای دیگر به نام ایران است و نشان میدهد باغسازی ایرانیها برای كارشناسان یونسكو ارج و ارزش بسیار دارد.
رضا نوریشادمهانی در این گفتوگو در پاسخ به این پرسش كه دیرینگی باغسازی در ایران و جهان به چه زمانی برمیگردد؟، گفت:
بنابر یافتههای باستانشناسی، نخستین باغ، در عراق در جایی به نام «چوغا مامی» پیدا شده است. در این گستره زمینهای كشاورزی بهگونهی افشان آبیاری میشدهاند و باستانشناسان دیرینگی این گستره را به هزارهی ششم پیش از میلاد نسبت میدهند. در مصر نیز در هزارهی سوم پیش از میلاد، باغهای سلطنتی را داریم. در نوشتارهای استورهای و مذهبی به باغهای معابد سوم در میانرودان(بینالنهرین) اشاره شده، اما بیگمان این آشوریها بودهاند كه در هزارهی نخست پیش از میلاد پدیدهآورندهی باغهای یادمانی بوده كه شاید مهمترین این باغها، باغ معلق بابل بوده است.
پاسارگاد
این پژوهشگر باستانشناس، دربارهی پیشینهی باغسازی در ایران گفت:
پیشینهی باغ در ایران برپایهی یافتههای باستانشناسی به «پاسارگاد» برمیگردد، یعنی جایگاه شهریاری كورش هخامنشی. در كاوشهای باستانشناختی در این گستره یك سامانهی آبیاری كه دربردارندهی جویها و حوضچههایی است، پیدا شده است. این سامانه؛ كاخها را دربرداشته و چون دارای ٤ كرت هم بوده است بنابراین پاسارگاد را میتوانیم یك شهر برپایهی نقشهی چارباغ بدانیم. این فرض اگر درست باشد، پاسارگاد كهنترین باغ ایرانی به شمار میرود.
نمونهای از آبراه باغ شاهی پاسارگاد
در روزگار هخامنشی، ساسانی و بهویژه در دورهی اسلامی، باغهای ایرانی هم جایی برای گردش و شادی هستند و هم نمادی از بهشت به شمار میآیند.
به گفتهی رضا نوریشادمهانی؛ در آموزههای مزدایی، بودا و حتا اسلامی بهترین جای بهشت جایی است كه ٤ نهر از آن مشتق میشده است. در واقع یك نگرش فلسفی بوده كه خودش را در نقشهی باغ بهگونهی كاركردی نشان داده است.
او به باغهایی كه در روزگار اسلامی در ایران ساخته شده، اشاره كرد و گفت:
ما باغهای بسیاری داشتهایم كه شوربختانه اثری از آنها نمانده است. اگر در متون پیگیری كنید ملكشاه سلجوقی باغهای بسیاری را در اصفهان میسازد همچون باغ بكر یا احمد سیاه كه دارای حوضچهها و كوشكهای بزرگ بوده است. یا این را میدانیم كه كهنترین نقشهی باغ در روزگار ایلخانی به نام رشیدالدین فضلالله همدانی ثبت شده است كه دربارهی باغ اوجان تبریز است، اما این روزها این باغها را تنها در منابع مكتوب داریم.
درواقع از زمان صفویه به این سو باغسازی از نظر كمی گسترش پیدا میكند و ما در این هنگامه دوگونه باغ داریم. باغ محصور بزرگ یا همان چارباغ و باغهای كوچكتری كه درون كاخ هستند.
این باستانشناس و پژوهشگر دربارهی كاركرد باغها در ایران گفت:
باغها دو كاركرد داشتهاند؛ باغكاخ كه هستهی اصلی آن را كاخ یا كوشك تشكیل میدهد؛ كاركرد سلطنتی داشته است و كم و بیش در همهی سرزمینهای اسلامی رواج داشته است. گونهی دوم باغآرامگاه است كه آرامگاههایی برای بزرگان را در برمیگرفته و اشارهای بوده به بهشت. از همین روی است كه میبینیم یك باغ و فضای دلانگیز پیرامون آرامگاه ساخته میشود.
به گفتهی وی در این باغها، آرامگاهگنبدگونه، نماد آسمان و بهشت است. درخت سرو، نماد جاودانگی یا زندگی همیشگی و سازههای ٨ ضلعی اشاره به لذتهای ٨گانهای است كه یك نیككردار در بهشت از آن بهرهمند میشود. نكتهی درخور توجه این است كه باغ پاسارگاد نیز هم باغكاخ و هم باغآرامگاه به شمار میآید.
و اما رواج الگوی باغ ایرانی در جهان. رضا نوریشادمهانی در این باره گفت:
سه الگو در باغسازی داریم؛ الگوی چینی، الگوی شمال مدیترانه و الگوی ایرانی.
الگوی چینی در كشورهای خاور دور كاربری داشته و دارد و الگوی شمال مدیترانه، الگویی است كه كشورهای اروپایی از آن بهره میگیرند. الگوی ایرانی نیز الگویی است كه كشورهای اسلامی بیشتر از این الگو سود میجویند.
نوری شادمهانی با توجه به این كه نگرش مذهبی و خشك بودن اقلیم ایران،دو شوندی(دلیلی) بوده كه ایرانیها را به سمت و سوی باغسازی كشانده و الگویی به نام باغ ایرانی را پدید آورده، گفت:
ما یك الگوی متفاوت چندهزارساله در باغسازی به نام الگوی ایرانی داریم اما شوربختانه این روزها در بوستانهایی كه در ایران ساخته میشود، نقشه و بافت اروپایی دیده میشود تا ایرانی! شاید شوند(:دلیل) این علاقهمندی به الگوهای مدیترانهای نیز گرایش به فرهنگ باخترزمین است.
او در دنبالهی گفتارش به باغهای بیشمار ایرانی اشاره كرد كه داریم اما ثبت جهانی نشدهاند.
رضا نوریشادمهانی باغهای طبس، صفیآباد بهشهر، باغهای قزوین همچنین باغ هشت بهشت اصفهان، باغ عفیفآباد شیراز و بسیاری از باغهای دیگر را نام برد كه توانمندی جهانی شدن دارند.
رضا نوریشادمهانی در پاسخ به ارزشمندترین ویژگی باغهای ایرانی، گفت:
«غار دواشکفت» یکی از کهنترین زیستگاههای بشر در گسترهی کرمانشاه و در نزدیکی تاق بستان است. این مکان باستانی، دربردارندهی دو غار كوچك و بزرگ كنار هم است و در دامنهی جنوبی کوه میوله، در بلندی نزدیك به سیصد متری از دشت و مشرف بر پارک کوهستان قرار دارد.
این غار نخستین بار در سال ۱۹۹۹ میلادی از سوی باستانشناسان کرمانشاهی، فریدون بیگلری و سامان حیدری شناسایی و مطالعه شد. بر پایهی یافتههای باستانشناسی، این غار در دورهی پارینه سنگی میانی (۱۲۰ تا ۴۰ هزار سال پیش)، زیستگاه انسانهای شکارگر (احتمالاً نئاندرتال) بوده است.
در غار بزرگ ابزارهای سنگی پیدا شده كه مربوط به «فرهنگ موستری» زاگرس است. برای ساخت ابزارها از سنگهای پیرامون غار بهره برده شده است. افزون بر دو اشکفت، آثار زندگی انسانهای پارینه سنگی در چند غار و پناهگاه دیگر در شمال کرمانشاه نیز پیدا شده است. نزدیکترین آنها به دو اشکفت «پناهگاه ورواسی» است که از سوی باستانشناس آمریکایی «بروس هو» کاوش شده است.
وجود چشمهی آب همیشگی در کنار غار، چشمانداز مناسب دهانهی آن به دشت و دسترسی آسان به بلندیهای بالاتر از ویژگیهای مناسب این غار برای زندگی بوده است.
مطالعات انجام شده نشان میدهد که ساکنان این غارها بیشتر به شکار بز کوهی، میش وحشی، گورخر و اسب وحشی میپرداختند. البته حیوانات دیگر مثل مارال، گاو وحشی، آهو و گراز نیز شکار میشدند.
«غار دو اشكفت» در سال ١٣٨١ خورشیدی به شمارهی 5976 در سیاههی آثار ملی ایران به ثبت رسید.
بنام خدا
اين روزها هنگامهی مراسم «گاوجنگی» است |
|
|
|
صديقه نودهفراهانی : |
مراسم «گاو جنگی» یكی از سرگرمیهای سنتی در روستای شیرکلای شهرستان نور استان مازندران است كه به مدت ١٠ روز برگزار میشود. این مسابقه برای زورآزمایی و رقابت میان گاوهای بومی ترتیب داده میشود. شركتكنندگان در این آیین گاوهایشان را برای رقابت به جای مورد نظر میآورند و گاوها دو به دو به رقابت میپردازند.
هر سال و یک هفته پس از پایان گرفتن «کشتی لوچو» در روزهای آغازین امردادماه به وسیلهی نامه، تاریخ برگزاری مسابقه را به آگاهی اهالی روستاها و شهرها و حتی استانهای همجوار میرسانند. پیش از انجام مسابقه از اهالی محل مبلغی پول بابت هزینههای نگهداری میهمانان در روستا و كرایه زمین برای انجام مراسم و هزینههای جاری گردآوری میشود.
در زبان محلی به این سرگرمی «جونكا جنگی» یا «تشک جنگی» گفته میشود. این مسابقه در میان مردم بلوچ به «گاوبازی» نامور است.
|
تاريخ : شنبه 7 مرداد 1391برچسب:
گاو جنگی,
شیرکلا,
نور,
کشتی لوچو,
جونکا,
جونکا جنگی,
تشک جنگی,
تشک,
گاوبازی,
,
بنام خدا
استان گیلان، با قدمتی چند هزار ساله دارای آثار تاریخی و طبیعی بسیاری است که سالانه پذیرای هزاران گردشگری است که از اقصی نقاط کشور به این دیار سفر می کنند .
به گزارش
خبرنگار باشگاه خبرنگاران گیلان
؛ بقایای این شهر تاریخی دیواره های یک قلعه تاریخی، جاده های سنگ فرش، سه پل خشتی، حمام، تپه های باستانی، ظروف سفالی، سکه ، کارگاه های شیشه گری، آجرپزی و آهنگری، قبرستان ها و بازار قدیمی با قدمت 1200 ساله گویای تمدن مردم این دیار در دوره اسلامی است. این محوطه تاریخی که در 55 کیلومتری شهرستان رشت و 25 کیلومتری صومعه سرا در غرب استان گیلان واقع شده ، در سال 82 با شماره 9942 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
بنام خدا
نخستین پیست بین المللی و استاندارد اسکیت شمال کشور امسال در مازندران به بهره برداری می رسد .
رئیس هیئت اسکیت مازندران در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران مازندران گفت :
این پیست اسکیت در زمینی به مساحت 9 هزار متر مربع در سرخرود محمودآباد با 15 درصد پیشرفت و 200 میلیون تومان اعتبار در حال ساخت است که 100 میلیون تومان آن از اعتبارات استانی تامین شده است .
خیری نیا افزود : این پیست اسکیت دومین پیست اسکیت ساحلی کشور است که پس از پیست اسکیت ساحلی بندر عباس شمال کشور در مازندران ساخته می شود .
وی تصریح کرد مازندران 2 هزار ورزشکار ساماندهی شده در این رشته ورزشی دارد که 65 درصد آن بانوان هستند و 4 تیم در رشته هاکی و سرعت نونهالان و نوجوانان در لیگ دسته یک و 146 مربی و 76 داور فعال در کشور دارد .
رئیس هیئت اسکیت مازندران با اشاره به اینکه هیئت اسکیت استان پارسال جزء 3 هیئت برتر کشور شد گفت : هیئت اسکیت شهرستانهای قائمشهر / بابل و ساری از میان 18 هیئت استان هیئت های برتر به شمار می آیند .
بنام خدا
دخمه فرهاد، دو اتاق تو در تو است که در دل کوه و درون صخره ای بزرگ تراشیده شده است و با راه پله ای سنگی به کوه متصل می شود و به زبان محلی به آن خانه فرهاد (فرهاد دامو) می گویند.
به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران ارومیه در ورودی آن تقریبا یک و نیم متر در دو متر و اتاق ها یکی بزرگ (تقریبا 3*4) و دیگری کوچکتر (تقریبا2*2) است؛ که با دری 1*1.5متری به هم متصلند. بر روی دیواره ها طاقچه هایی تراشیده شده است و برای روشنایی گویا از مشعل استفاده می شده است.
اطلاعات زیادی از تاریخچه این اثر به دست نیامد؛ ولی مردم محلی آنرا به فرهاد اسطوره تاریخی دوره ساسانی نسبت می دهند که اثر معروف فرهاد تراش بیستون و بعضی آثار سنگ تراشیده در مناطق دیگر نیز به او منسوب است. در این زمینه گفته شد که فرهاد مدتی در منطقه ماکو و در این خانه! زندگی می کرده و سپس به منطقه بیستون کرمانشاه رفته است!
این دخمه در روستایی در غرب ماکو به نام سنگر واقع شده که تا شهر ماکو چند دقیقه ای بیشتر فاصله ندارد.
پیدا کردن این اثر منحصر به فرد، بدون راهنما بسیار مشکل است. متاسفانه هیچ تابلوی راهنمایی برای پیدا کردن آن وجود ندارد و با توجه به وجود علائم راهنمایی برای رفتن به باغچه جوق عدم توجه به این اثر کم نظیر تاریخی تعجب برانگیز به نظر می رسد.
در غرب و جنوب غربی روستا، کوه کم ارتفاعی وجود دارد که این دخمه در پایین ترین نقطه در جبهه شمالی کوه واقع شده است. در فصل تابستان اطراف دهانه دخمه فرهاد به وسیله درختان پر برگ مخفی شده است و در صورت نداشتن راهنما گردشگران را با مشکل روبرو می کند.
دیواره های سنگی دخمه فرهاد به نحو اعجاب انگیزی صاف و صیقلی است، به نحوی که تراشیدن چنین دیوارهای صافی در دل صخره های سخت کوه حتی در زمان حال هم مشکل به نظر می رسد. درون دخمه کاملا تاریک است و هیچ منبع نوری وجود ندارد و لازم است منبع نوری مناسبی برای دیدن داخل به همراه داشته باشید.
تاريخ : چهار شنبه 4 مرداد 1391برچسب:
دخمه,
دخمه فرهاد,
فرهاد,
ماکو,
فرهاد دامو,
دامو,
باغچه جوق,
باغچه,
جوق,
,
بنام خدا
بزرگترين گچبری ايران، چند گام مانده تا ويرانی |
|
|
|
سورنا لطفی نيا : |
گچبریهای ساسانی یافت شده در گسترهی باستانی «بندیان» درگز، به شوند(:دلیل) عدم نگهداری درست و کارشناسی، روبه نابودی هستند. این را «مهدیرهبر»، باستانشناس و سرپرست کاوشهای بندیان درگز میگوید. او بر اینباور است که؛ گچبریهای ارزشمند این گستره، بسیار آسیبپذیر بوده و باید نگهداری همیشگی از آنها انجام شود.
به گزارش پایگاه خبری ایران بزرگ، این اثر تاریخی از سازههای روزگار ساسانی بهشمار میرود که در ٢کیلومتری شمال باختری(:غرب) شهرستان درگز، در کنار رودخانهای به نام «درونگر» جای دارد.
این گسترهی باستانی در دل خود، بزرگترین گچبری یافت شده از روزگار ساسانی را دارد.
در نخستین فصل کاوش در بندیان درگز، تالاری به بزرگی ١٠ در ٨ متر، خاکبرداری شد. باستانشناسان بر این باورند که، این تالار در روزگار خود سقفی از چوب داشته، که روی ستونهایی برافراشته بوده است.
گچبریهای یافتشده، پیرامون این تالار و در زیر این سقف چوبی جای داشته و دورتا دور تالار را فرا میگرفته است. نقش و نگار گچبریشده روی آن، در بردارندهی موضوعات بسیاری مانند شکار، جنگ، صحنههای دینی و جابهجایی قدرت است.
اگر چه بزرگی گچبریهای بندیان درگز، نزدیک به ١٠٠ متر مربع است اما ارزش آنها، تنها به بزرگیشان، نیست بلکه ظرافت و زیباییهای این گچبریها و نیز بخشهایی از تاریخ بازگو شده در این نگارهها، ارج آنها را، صد چندان کردهاست.
به گفتهی مهدی رهبر؛ شوربختانه وضعیت کنونی گچبریهای بندیان درگز بسیار ناامید کننده و غمانگیز است. او گفت: «خواست بر آن بود در این گستره، سایتموزهای برای نگهداری از آثار برپا، شود اما مسوولان سازمان میراث فرهنگی کوشش لازم را انجام ندادهاند و از همین روی سازههایی را که ما با زحمت از زیر خاک بیرون کشیدهایم، رو به نابودی هستند.»
این باستانشناس میافزاید: «گچبریها و نقش و نگارهای یافتشده در بندیان درگز، بیمانند است، چرا که دادههایی که دربارهی روزگار تاریخی خود باز گو میکنند در هیچ اثر دیگری از روزگار ساسانی، دیده نشدهاست.»
گچبریهای درون تالار آتشکده، پادشاهی بهرام گور و پیروزی وی بر پادشاه هپتالیها، نژاد مهاجم شمال خراسان، را به تصویر کشیدهاست. گچبریهای بهجا مانده از روزگار ساسانی، بیشتر جنبه آذینی یا تکچهره دارند. در حالی که آثار نقششده بر دیوار بندیان، برگهایی از تاریخ این روزگار بهشمار میروند.»
مهدی رهبر بر این باور است که؛ امید چندانی به اینکه این گچبریها، تا چند سال دیگر برجای بمانند نیست.
|
ادامه مطلب...
تاريخ : چهار شنبه 28 تير 1391برچسب:
ارزش,
ارزشمند,
میدان حسن آباد,
شیخ هادی,
موزه مقدم,
پوپ,
سپید و سیاه,
دیلمان,
محسن مقدم,
بیت المقدس,
تولیت,
,
بنام خدا
زير پای شاه ايلامی، علف سبز شد |
|
|
|
سورنا لطفی نيا : |
نم بسيار و رشد درختها و درختچهها نقشبرجستههای ایلامی «اشکف سلمان» شهر ایذه را تهدید میکند. برای نمونه، در دومین نقش برجسته، از چهارنقشبرجستهی بزرگ این گسترهی تاریخی، درست زیر پای «هانی» پادشاه بزرگ ایلامی، درختچهای سبز شده و رو به رشد است.
به گزارش ميراث خبر؛ اشکفت سلمان در جنوب ایذه، در استان خوزستان است و دربرگيرندهی ٤ نقشبرجسته از روزگار ایلامیان و برجای ماندههای یک ساختمان از اتابکان است. این گستره، پرستشگاه «تریشا» یکی از خدایان ایلامی بوده است. اشکفت سلمان، یا نیایشگاه تاریشا، بزرگترین خطنوشتهی میخی ایلام نو را در خود جا داده است.
درون اشکفت، چشمهی آب شیرینی روان است که در هنگام بارندگی، از بالای تاق آبشار خروشانی روان میشود. همین آب به بالا رفتن نم این گسترهی تاریخی انجاميده است. از اينرو در جایجای این نقشبرجستهها گیاهان و درختچههای گوناگوني روييده و دارند ريشه می دوانند و بزرگ می شوند.
هرچند این گیاهان بر روی نقشبرجسته نمو کردهاند اما تاکنون هیچ كاری برای پاکسازی این گیاهان از روی يادمانهاي تاریخی انجام نشده است. براي نمونه، بر روی دومین نقشبرجسته و درست در زیر پاهای هانی، پادشاه ایلامی، یک گیاه سبز شده كه هماکنون بلندای آن به نیم متر رسیده است.
بيگمان، رشد و ریشه دواندن این گیاهان بر روی آثار سنگی با این ارزش تاریخی، به شکاف خوردن و نابودي آنها در آينده خواهد انجاميد.
|
بنام خدا
آیا می دانید...؟
· بزرگترین باغ انار خاور میانه با 300 هکتار در مهریز قرار دارد.
· بلندترین برج بادگیر دنیا با ارتفاع 55/5 متر در مهریز قرار دارد.
· تنها کاروانسرای مدور ایران بنام « زین الدین» در مهریز قرار دارد.
· نخستین تولید کننده شیر و پسته استان یزد ، مهریز است.
· بزرگترین نخل در جهان اسلام در حسینیه کاج مهریز قرار دارد.
· خاستگاه اصلی آسیاب های آبی استان یزد ، مهریز است.
· دومین قله استان به بلندی 3075 متر قله « دام گاهان » در مهریز می باشد.
· تنها کوه سنگ نگاره های انسانهای اولیه در ایران در مهریز قرار دارد.
· نخستین مدال آوران طلای جهان و آسیا در ایران در رشته دوچرخه سواری ، جوانانی از روستای خورمیز مهریز هستند.
· قدیمی ترین قنات«دولت آباد» با 700 سال قدمت از مهریز سرچشمه می گیرد.
· بقعه فضل بن عباس یکی از سرداران رشید اسلام در مهریز قرار دارد.
· بزرگترین معدن سرب و روی خاور میانه در مهریز قرار دارد.
· قدیمی ترین درخت چنار در خاور میانه در مهریز قرار دارد.
· بزرگترین و قدیمی ترین سرو ایران پس از ابرکوه در مهریز قرار دارد.
· تنها تپه شنی استان « کوهریگ» در مهریز قرار دارد.
· بزرگترین تکیه استان پس از امیرچخماق در باغبهار مهریز است.
· تنها آب معدنی طبیعی استان بنام « چاه گله» در مهریز قرار دارد.
· شاخص ترین ایستگاه باران سنجی استان در منشاد مهریز است.
· تنها منطقه رویش گیاه ریواس در مهریز قرار دارد.
· فعال ترین جراح قلب کشور با بیش از 14000 عمل جراحی دکتر فروزان نیا از مهریز است.
· دومین تک برج استان در مهریز واقع است.
· نخستین تولید کننده بید مشک استان مهریز است.
· تنها شهید روحانی در حادثه خونین مکه مکرمه از استان یزد شهید حجت الاسلام والمسلمین برهان از مهریز است.
· تنها آثار ما قبل تاریخ استان در غربالبیز مهریز کشف شده است.
· دانش آموزان مهریزی در کنکور سراسری چندین سال پیاپی است جزو برترین های استان و ایران قرار می گیرند.
و .............
تاريخ : سه شنبه 27 تير 1391برچسب:
باغ انار,
بزرگترین باغ انار,
بزرگترین باغ انار کشور,
بزرگترین باغ انار ایران,
بزرگترین باغ انار خاورمیانه,
برج بادگیر,
کاروانسرای مدور,
کاروانسراد گرد,
شیر و پسته,
بزرگترین نخل,
حسینیه کاج,
حسینیه کاج مهریز,
خورمیز,
قنات دولت آباد,
فضل بن عباس,
کوهریگ,
ریواس,
گیاه ریواس,
فروزان نیا,
,
بنام خدا
گرمابه 800 ساله منشاد زباله دانی شد!
آخرین نیوز: گرمابه اسلامی منشاد که قدمتی 800 ساله دارد اکنون به زباله دانی و محل تجمع جانوران مختلف تبدیل شده است.
به گزارش خبرنگار مهر، این حمام کهنسال در مرکز منشاد و جاده اصلی منشاد به یزد واقع شده و با قدمتی 800 ساله در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
مردم منشاد سالیان سال از این حمام بزرگ و تاریخی استفاده می کردند اما این حمام اکنون به محل انباشت زباله تبدیل شده است.
به علت مهاجرت مردم به شهرها و بی توجهی مسئولان ذیربط، این گرمابه 25 سال است که به حال خود رها شده و مردم از اینکه گرمابه غیر قابل استفاده شده، اظهار ناراحتی می کنند زیرا گرمابه اسلامی منشاد، نخستین گرمابه ای بوده که در این منطقه احداث شده و یکی از جاذبه های تاریخی این منطقه به شمار می آید.
ساخت این بنای تاریخی از هنر معماری این مرز و بوم بوده و ظرافت و زیبایی بیرون و درون آن چشم هر بیننده ای را به خود جلب می کند.
اکنون به علت جمع شدن حجم زیاد زباله و نخاله های ساختمانی در مقابل درب ورودی گرمابه، امکان عکسبرداری و فیلمبرداری از درون گرمابه وجود ندارد.
مردم منشاد از مسئولان خواستار اقدام فوری برای مرمت گرمابه اسلامی منشاد هستند.
تاريخ : سه شنبه 27 تير 1391برچسب:
گرمابه,
گرمابه ایرانی,
حمام ایرانی,
گرمابه اسلامی,
منشاد,
منشادی,
منشاد یزد,
گرمابه اسلامی منشاد,
گرمابه منشاد,
,
بنام خدا
|
نگارهی كورش بزرگ زير باد و باران، رو به نابودی است |
|
|
|
|
خبرنگار امرداد - میترا دهموبد : |
سنگنگارهی «انسان بالدار» در پاسارگاد كه سالهاست آن را به نام كورش بزرگ، بزرگشاه هخامنشی، می شناسيم، اين روزها بايد آناندازه چشم تيز كرد تا شايد بالهايش را ديد، تا شايد تاج نهاده بر سرش را ديد، تا شايد دستهای افراشتهاش را ديد.
سنگنگارهی انسان بالدار در کاخ بارعام در پاسارگاد، هر روز رنگپریدهتر از دیروز، گردشگران را میزبان است. این سنگنگاره گویا میرود تا به نوشتهای بپیوندد که یکصد و اندی سال پیش بر بالایش و بود و اکنون نیست. به گفتهی سیاوش آریا از دوستداران میراث فرهنگی، اگر پاسداشت این سنگنگاره به شیوهی کنونی ادامه یابد، بودنش دیری نخواهد پایید.
سیاوش آریا پس از تازهترین دیدارش از پاسارگاد و سنگنگارهی انسانبالدار، با ابراز نگرانی از فزونی آسیبها و محوی بیش از پیش این سنگنگاره گفت: «دیگر حتا از نزدیک هم نمیشود بخشها و اجزای انسان بالدار را دید.»
سیاوش آریا با گلایه از بیتوجهیها گفت: «سرپناهی که بر این سنگنگارهی باستانی گماردهاند، او را از باد و باران و گزند بوران در امان نمیدارند، تنها شاید اندکی از تابش آفتاب، کورش بزرگ را، پناه باشند.»
آریا، با اشاره به اینکه نفوذ باران و یخزدگی آب درون درزها و ترکها و فشاری که از این یخزدگی پدید میآید به ویرانی سنگنگاره خواهد انجامید، گفت: «گواه این گفته، آسیبی است که به سنگنگاره رسیده است و کسانی که پیش از این انسانبالدار را دیده باشند، آن را به روشنی لمس میکنند. »
او با اشاره به این که پیش از این، گفته بودند که برای پیشگیری از آسیبها، «انسانبالدار» به موزهی ملی برده میشود، گفت: «سالها از آن وعده گذشته است و کورش بزرگ همچنان باید سرما و گرما، بوران و توفان را به جان بخرد.»
سنگنگارهی انسانبالدار از آن روی به نام کورش بزرگ مُهر خورده است که پیش از این بر بالایش، سنگنوشتهای به ٣ زبان با این درونمایه، حک شده بود: «من کوروش، شاه هخامنشی».
نخستینبار نوشتهی بالای سنگنگاره را جیمز موریه و سر ویلیام اوزلی در بازدیدشان از پاسارگاد به سال ١٨١١ میلادی، ثبت کردند. اما دیرگاهی است که از سنگنوشته خبری نیست. گویا واپسینباری که «من کورش، شاه هخامنشی»، دیده شده، سال ١٨٦١ میلادی بوده است.
مجموعهی پاسارگاد سالهاست که به سیاههی یادمانهای جهانی پیوسته است، بر همینپایه انتظار میرود که از یادمانهای درون این گستره، نگهداری بهتری شود مبادا روزی فرا رسد که نگارهی انسانبالدار به سنگنوشتهای بپوندد که روزی روزگاری بر بالای سرش بود و امروز نیست.
|
بنام خدا
بزرگترین تالاب لرستان نابود شد
|
سورنا لطفینیا :
به گزارش مهر؛ نابودی بزرگترین تالاب استان لرستان، با ساخت یک زهکشی و تبدیل آن به زمین کشاورزی، شاید بدترین رویدادی است که در زمینهی حیات تالابهای، بام طبیعت ایران، رخ داده است ولی به نظر می رسد هنگام آن رسیده که، برای تالابهای برجای مانده، چارهاندیشی اساسی انجام گیرد.
این روزها که تالابهای شهرستان«پلدختر» در استان لرستان، میزبان پرندگان مهاجر از گونههای مختلف هستند، بیش از هر زمان دیگری، تلاش برای احیا و ساماندهی این تالابها احساس می شود. تالابهایی که در صورت ساماندهی میتوانند جاذبهای بی مانند در استان لرستان شوند.
«رضا میرزایی» کارشناس ارشد آبهای زیرزمینی، در این باره گفت: «شوربختانه، سالها پیش، بزرگترین تالاب استان لرستان به آسانی دگرگون و تغییر کاربری داده شد. این تالاب كه «گری بلمک» نام دارد، بهدست مردم، زمین كشاورزی شده است. و با وضعیت کنونی احیای این تالاب شدنی نیست.»
دبیر کارگروه تخصصی سیل و طغیان رودخانه های استان لرستان، با پافشاری بر اینکه، برای احیای تالاب «گری بلمک» باید زهکشی ساخته شده در این تالاب بسته شود، گفت: «همچنین باید برای جابهجایی آب از رودخانه کشکان در فصلهای پرآبی رودخانه، به این تالاب برنامه ریزی انجام گیرد.»
میرزایی با بیان اینکه پیش از دگرگونی کاربری تالاب «گری بلمک» این تالاب بیش از 600 هکتار مساحت داشته است گفت:« امروزه کمتر از یک پنجم گسترهی این تالاب ویژگی احیا شدن دارد.»
تالابها، رگهای حیاتی زیست کره بهشمار رفته و به همین شوند(:دلیل) بخشی از پرتولیدترین محیطهای طبیعی همچون تولید محصولات شیلاتی، نگهداری سطح آب برای مناطق کشاورزی، تولید چوب، انباشت آب و کاهش بلایای طبیعی و به ویژه سیلاب هستند.
این اکوسیستمهای آبی، در راستای تثبیت خطوط ساحلی، از بین رفتن مواد زاید و تصفیه آب، برخورداری از چشماندازهای زیبای طبیعی و ساخت بستر مناسب، برای حیات بسیاری از گونههای جانوری و گیاهی از جایگاه ارزشمندی برخوردار هستند.
گستردگی این تالابها یا «گریها»، نزدیک به 45 هکتار است که« گری جمجمه» بزرگترین و «گری سیه» کوچکترین آنها است و همگی مگر «گرگر»، در همهی فصول سال، از شادابی ویژهای برخوردارند و هرگز خشک نمی شوند.
«گری پا به نار» و «گری تاف» کنار هم جای گرفته و«گری کبود» حالتی مانند جزیره به خود گرفته و «گری جمجمه» به معنای جنبان که حالت تحرک دارد.
ٍآب شیرین تالاب تنگ فنی و گیاهانی چون بلمک، نی، بلوط، پونه و بابونه در حاشیه همه تالاب های این منطقه چشماندازهای دلربا و زیبایی را به وجود آوردهاند.
تاريخ : دو شنبه 26 تير 1391برچسب:
زهکشی,
پلدختر,
گری بلمک,
تالاب گری بلمک,
رودخانه کشکان,
کشکان,
گریها,
گری جمجمه,
گری سیه,
گرگر,
گری پا به نار,
گری تاف,
تاف,
گری کبود,
تالاب تنگ فنی,
تنگ فنی,
بلمک,
نی,
بلوط,
پونه,
بابونه,
,
بنام خدا
چه کسی به داد پارک ملیمان باید برسد
|
●
|
پرندگان مهاجر «بوجاق»، با زبالهها همنشین شدهاند
|
خبرنگار امرداد- آفتاب یزدانی :
پرندگان مهاجری که بیگمان سدهها است که پارکملی بوجاق و تالاب بوجاق را بهعنوان مقصد کوچ خود برگزیدهاند، گویا باید این خانهی خداداده را به زبالههای شهری بندر کیاشهر بدهند.
پارک ملی بوجاق در بندر کیاشهر، گویا زبالهدانی این شهر است، پیرامون این پارک، پر شده از زبالههایی که نهتنها بوی گندش، فضای پارک را پر کرده بلکه، آفتی است به جان این پارک که روزی، زیباییاش، زبانزد بود.
اینگونه که پرندگان مهاجر در زبالهها میلولند، گردشگران و بازدیدکنندگان، از خود میپرسند مگر این پارک ملی نیست؟ مگر زیر نظر و تحت حمایت سازمان محیطزیست نیست؟ مگر میتوان با بودن چنین سازمانی، حریم این پارک با آلودهترین تولیدات بشری، آلوده شود. همان پرسشهایی که رامین محمدیان در دیدارش از این پارک ملی از خود پرسیده بود. عکسهای او گویای رخداد ناگواری است که برای این ثروث ملی، افتاده است.
زبالههای رها شده در حریم تالاب، از نقض حریم تالاب خبر میدهد، کاری که برپایهی قانون کشور، یک بیقانونی به شمار میآید.
تالاب بوجاق سالانه میزبان هزارن قو از جاهای سردسیر جهان بهویژه سیبری است، پرندگانی که بیگمان اکنون به آلودگیهای گوناگون، دستکم به آلودگیهای زبالههای بیمارستانی شهر کیاشهر، مبتلا شدهاند.
این گستره که عنوان نخستین «پارک خشکی – دریایی ایران» را به خود ویژه کردهاست، در بندر کیاشهر در 20 کیلومترى آستانهی اشرفیه در خاور(:شرق) استان گیلان است و سه هزار و 250 هکتار گستردگی دارد.
تاريخ : دو شنبه 26 تير 1391برچسب:
بوجاق,
پارک ملی,
کوچ,
کیاشهر,
بندر کیاشهر,
پارک ملی بوجاق,
زباله,
زباله دان,
زباله دانی,
تالاب بوجاق,
,
بنام خدا
سرونوش؛ تنها ذخیرهگاه جنگلی جهان در گلستان
|
سورنا لطفینیا :
سرونوش یک گونهی درختی كمیاب و آسیبپذیر است كه تنها زیستگاه آن در جهان، جنگلهای گلستان است.
به گزارش مهر؛ سرونوش، درختی بومی آسیا، همیشه سبز، دارای پوستی به رنگ قهوهای نزدیک به قرمز است که ذخیرهگاه جنگلی آن در گلستان است.
این گونه نادر و كمیاب از دید بخشبندی گیاهی جزو گونههای آسیب پذیر است که شوربختانه در ١٠ سال گذشته ٢٠ درصد کاهش جمعیت داشته است.
برابر ماده ٤٢ و ٤٨ قانون، بریدن این گونه ارزشمند جرم بوده و متخلفان تحت پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت.
«حمید سلامتی»، مدیرکل منابع طبیعی گلستان گفت: «دستاندازیهای بیرویه مانند بریدن گستردهی درختان، چرای بیش از اندازهی دام، ذغالگیری و.. روند تندی به خودگرفته بود و امروزه با قرق منطقه و اعمال روشهای علمی و مدیریتی تحت محافظت اداره منابع طبیعی شهرستان علیآباد کتول این روند کاهش یافته است.
وی افزود: « ١٩٦ هکتار از ذخیرهگاه، زیر پوشش گونهی نگهداری شدهی سرونوش است و بلندمازو، داغداغان، لور، آزاد، کرکو، ممرز، پلت، انجیلی، اوری، خرمندی و انجیر نیز در این منطقه بهگونهی پراکنده یافت می شود.»
به گفته وی، سرونوش درختی بومی آسیا، همیشه سبز، پوست به رنگ قهوهای متمایل به قرمز، دارای برگهایی به درازای یك و نیم، تا دو میلیمتر، نورپسند، كم و بیش پایدار به سرما و خشکی با زادآوری بذری است و زیستگاه آن در جنوب شهر فاضل آباد است.
وی یادآورشد: «پیش بینی می شود با مدیریت درست در كار نگهداری از ذخیرهگاهها و برنامههای احیایی و انجام كارهای نگهداری مانند كارهای بیولوژیکی برای جلوگیری از نابودی این گونه ارزشمند، روند خوبی را در راه گسترش این گونه داشته باشیم.»
«علی ناصری» معاون فنی اداره کل منابع طبیعی استان گلستان با اشاره به دیرینه بودن ذخیرهگاه سرونوش گفت: «در سال ١٣٢٠ نزدیك به ٢٠ هکتار از این زمینها در آتشسوزی از میان رفت، اما پس از ٧٠ سال طبیعت بدون دخالت انسان خود را بازسازی کرده است.»
وی افزود: «در استان ٤ گونه سوزنی برگ وجود دارد که با توجه به شرایط اقلیمی از آنها در جنگلکاری استفاده می شود.»
ناصری گفت: «گسترهی ذخیرهاه سرونوش ١٩٥ هکتار است که با توجه به اهمیت موضوع مدیریت حفاظت،حصار کشی انجام شده است.»
تاريخ : دو شنبه 26 تير 1391برچسب:
سرونوش,
بلندمازو,
داغداغان,
لور,
آزاد,
کرکو,
ممرز,
پلت,
انجیلی,
اوری,
خرمندی,
انجیر,
,
بنام خدا
|
ديدار همكيشان از آتشكدهی تشوير و سرو 3000ساله هرزويل |
|
|
|
خبرنگار امرداد - فیروزه منوچهری : |
آدينه، ٢١ تيرماه به كوشش انجمن موبدان تهران، آيين اوستاخوانی در آتشكدهی گيلانكشه برگزار شد.پس از آن، همكيشان از آتشكدهی تشوير در شهرستان طارم و سرو 3000سالهی هرزويل ديدن كردند.
فرتورهايی از اين آيين را در ادامه ببينيد.
|
تاريخ : دو شنبه 26 تير 1391برچسب:
آتشکده تشویر,
تشویر,
آتشكدهی تشوير,
اوستاخوانی,
طارم,
آببر,
دهستان,
دهستان آببر,
هروزیل,
سرو هروزیل,
سفرنامه ناصرخسرو,
,
ادامه مطلب...
تاريخ : دو شنبه 26 تير 1391برچسب:
فیروز آباد,
فیروزآباد,
برم پیر,
چشمه برم پیر,
قمپ و خنب,
تاق ضربی,
طاق ضربی,
خیشخان,
باد پروا,
باد پیچ,
,
بنام خدا
|
سرو 4500 سالهی ابرکوه در یونسکو |
|
|
|
نگار پاكدل : |
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور از آماده شدن پروندهي سرو کهن سال ابرکوه برای ثبت در فهرست جهانی خبر داد.
به گزارش مهر، سرو 4500 سالهی ابرکوه اکنون در آستانهی رویدادی بزرگ است که در صورت انجام آن، شاهد توجه بیشتر جهانیان به این اثر طبیعی و ملی کشور خواهیم بود.
«مسعود علویان صدر»، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور اعلام کرد كه: «سه پروندهی جدید برای ثبت در فهرست میراث طبیعی یونسکو آماده میشوند.»
به گفتهي علويانصدر: «بر اساس آخرين تصمیمگیری شورای سیاستگذاری ثبت، سه پرونده در حوزهی میراث طبیعی برای ثبت جهانی در نظر گرفته شدهاند که عبارتند از؛ کویر لوت و چهار درخت کهنسال مانند سرو ابرکوه و قلهی دماوند.»
|
بنام خدا
|
میراث فرهنگی نتوانست بازسازی كند، درش را گل گرفت |
|
|
|
خبريار امرداد- نگار پاكدل : |
«در» ورودي خانهی منسوب به «سرهنگایرج» که لوکیشن فیلم «مهمان مامان» نیز بود را معتادان محلهی «پامنار» دزدیدند، از همین روی ادارهی کل میراثفرهنگی استان تهران دستور داد «در» این خانه را گِل بگیرند.
به گزارش مهر، هفتهي پیش یعنی روز ١٨ تیرماه، «در» این خانه را معتادان محلهی پامنار با زنجیر از جا کنده و بردند. این موضوع را اهالی محل به ادارهی میراثفرهنگی گزارش دادند.
مسوولان ادارهی کل میراثفرهنگی استانتهران، از مالک خانهی تاریخی «میرزابزرگنوری» که اکنون بنای خود را در دست بازسازی دارد، خواستند تا کارگرانی كه اين خانه را بازسازی ميكنند، در خانهی منسوب به «سرهنگایرج» را نیز با آجر، گل بگیرند. اکنون «در» خانهای که سازمان میراثفرهنگی بازسازی آن را از پيشترها نيمهكاره رها کرده بود گل گرفته شد.
در پروندهی ثبتی خانهی تاریخی «سرهنگایرج» آمده؛ برپايهی نقشهی «حصارصفوی» كه به كوشش «موسیوکرشیش» كشيده شده، این بنا به نام خانهی «میرزاآقاخان» نوشته شده است.
در دورهی پس از آن، برپايهی نقشهی «حصار ناصریعبدالغفار»، این ملک به نام خانهی «میرزازکیخانخويی» ثبت شده است که ديرينگی آن به بیش از ١٠٠سال ميرسد.
کارشناسان سازمان میراثفرهنگی در پروندهی ثبتی این خانه آوردهاند كه؛ نخستين مالک اين بنا روشن نیست اما برپايهی سندها، واپسينبار اين خانه تا 60 سال در اختیار «سرهنگایرج»، از سرداران زمان پهلوی اول و دوم، بوده است.
این بنا با شمارهی 13857 در بیست و پنجم آبانماه سال 84 در سياههی آثار میراث ملی ثبت شد. در این مدت و پس از خالی شدن ملک، در 10 سال گذشته، فیلم و سریالهای گوناگونی در این مکان تصویربرداری شد. «مهمان مامان»، واپسين فيلمی بود كه در اين خانه فيلمبرداری شد.
|
بنام خدا
خانهسازی با خشتهای آتشکده ساسانی!
سورنا لطفینیا :
زیربنای یکی از ارزشمندترین آتشکدههای روزگار ساسانی فرو میریزد و خشتهایش جایگزین مصالح خانههایی میشود که روی تپهی باستانی «کرکو» ساخته شدهاند.آتشکدهی کرکو در استان سیستان و بلوچستان یکی از بناهایی است که در سیاههی(:فهرست) یادمانهای ملی کشور جا گرفته است؟ ولی به شوند(:دلیل) نبود رسیدگی، هر روز وضعیت بدتری پیدا میکند.
به گزارش میراث خبر؛ فقر، فرهنگ را میبلعد. در سیستان و بلوچستان گسترهای است که بیخانمانها با خشتهای ساسانی و روی تپهای باستانی، برای خود خانه میسازند. هر روز خشتهای ساسانی آتشکده کرکو برای ساخت خانههای روستایی از بیخ و بن کنده میشود تا سرپناهی باشد برای مردمی که فقر نمیگذارد بوی دیرینگی و تاریخ سیستان و بلوچستان را حس کنند. بهگفتهی بومیان روستای کرکو، این مردم بیخانمان مصالحی برای ساخت خانه ندارند و از خشتهای آتشکده کرکو سود میبرند.
بهگفتهی «صادق روستایی»، یکی از دوستداران میراثفرهنگی سیستان و بلوچستان مردم بومی آتشکده کرکو را به خوبی میشناسند. این آتشکده روی تپهای باستانی ساخته شده و گستردگی بسیاری دارد اما امروزه مردم بیسرپناه كه میخواهند خانه بسازند بر آن بیمهری روا داشته و گویا جای دیگری مگر تپهی باستانی کرکو برای ساخت خانه پیدا نکردهاند.
در شاهنامه از کرکوی سه بار نام برده شده و نام پهلوانی از خاندان سام است. از نگاه پژوهشگری به نام «پرسی سایکس»، این سازه، پایتخت و نیایشگاه کیانیان بوده است.
بنام خدا
|
علی اصغر محمد خانی، مدیر موسسه شهر کتاب: |
|
● |
با 110 هزار یورو، «نظامی»، ُترک شد |
|
|
|
خبرنگار امرداد - شهداد حیدری : |
«نزدیک به 2 ماه پیش، در روزهای پایانی اردیبهشت، دولت آذربایجان 110 هزار یورو به شهرداری رُم داد تا تندیس نظامی را با عنوان «شاعر آذربایجان»! در میدان رُم و در کنار میدان فردوسی برپا کند.»
علی اصغر محمد خانی (مدیر موسسه شهر کتاب)، ديروز، ٢١ تيرماه در نشستي كه در شهر كتاب برپا بود، با اشاره به برپا شدن تنديس نظامي به عنوان سرايندهي ترك! در كشور ايتاليا، گفت: «نظامی سخنور بزرگ ایرانی است که در سراسر مجموعهي آثارش یک بیت هم به ترکی ندارد. او در کتابش «هفت پیکر»، ایران را دل جهان مینامد و همهي دلبستگیاش را به ایران نشان میدهد. آیا ایتالیاییها نمیدانند که نویسندهی بزرگ آنها، «کارلوینو» در کتاب «چرا باید کلاسیکها را خواند؟» دربارهی نظامی سخن میگوید و او را سخنوری ایرانی میداند؟ آیا ایرانشناسان ایتالیا که در میان آنها نظامیشناسانی هم هستند، نمیدانند که نظامی ایرانی است؟»
او با ابراز ناخوشنودي از اين رخداد، گفت: «آیا باید دولت ایتالیا برای پول، یک سخنور ایرانی را ُترک بشناساند؟ این خیلی غمانگیز است که کشورهای دیگر داشتههای فرهنگی ما را به نام خود میکنند. درست است که نظامی سخنور همهی جهان است، اما شعر او، فارسی است و برخاسته از ایران و فرهنگی ایرانی است.»
گفتا ز که نالیم که از ماست که برماست
دکتر اصغر دادبه، استاد زبان و ادبیات فارسی، ديگر سخنران اين نشست بود. او با خواندن اين چكامه كه؛ «گفتا ز که نالیم که از ماست که برماست!، به بيتوجهيهايمان به فرهنگ ايراني اشاره كرد و گفت: «بی اعتنایی ما به فرهنگمان، نتیجهای جز این ندارد. نظامی که میگوید:«همه عالم تن است و ایران دل»، اکنون ُترک شناسانده میشود. هنگامی که به فرزندانمان نمیگوییم که «گنجه»- شهر نظامی- بخشی از ایران جغرافیایی بوده است و از شیراز و اصفهان هم ایرانیتر، چگونه میتوانیم امیدوار باشیم که آنها از داشتههای خود نگاهبانی کنند؟ کشورهای آذربایجان و ترکیه برنامههای منظمی دارند تا دروغی بسازند و بزرگان ما را به نام خود کنند. اما برنامههای ما برای نگاهبانی از فرهنگمان چیست؟»
او در دنباله گفت: «زمانی از افلاتون پرسیدند: آیا مردم سخنان نادرست را باور میکنند؟ افلاتون پاسخ داد: یکی دو نسل زمان میبَرد؛ آنگاه چنان باور میکنند که اگر وارونش(:خلافش) را بگویید، شما را خواهند ُکشت! همین رخداد دربارهی فرهنگ ما هم افتاده است. یکی دو نسل دیگر همین داستان دروغینی را که همسایگان ما سر دادهاند، دیگران هم باور خواهند کرد.»
|
تاريخ : شنبه 24 تير 1391برچسب:
,
بنام خدا
آرامگاه سومین پیامبر جهان در فلاورجان اصفهان قرار دارد
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه فلاورجان اصفهان گفت: آرامگاه سومین پیامبر کره خاکی،نوه حضرت آدم(ع) موسوم به حضرت انوش (ع) بن شیث بن آدم ملقب به "ریسان" در شهر قهدریجان از توابع این شهرستان قرار دارد.
به گزارش سامانه فرهنگخانه حجتالاسلام والمسلمین مهدی طاهری روزسه شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود :
نام پدر این پیامبر،حضرت شیث بن آدم (ع)و نام مادرش نزله (حوریه یا حورا ) است.
وی بااشاره به روایتی ازامام محمد باقر(ع)گفت:دراین روایت آمده است: حضرت آدم پس از کشته شدن هابیل بسیار گریست تا خداوند به او وعده پسری داد تا جای هابیل را بگیرد لذا در ۱۳۰سالگی خداوند به او فرزندی عطا کرد که آدم نام او را
شیث گذاشت.
وی افزود:حضرت آدم (ع)که پس از حدود هزار سال وفات یافت، شیث را وصی خود معرفی نمود و خداوند نیز شیث را به پیامبری برگزید و پنجاه صحیفه بر وی نازل کرد تا به وسیله آنها مردم زمان خود را که همگی از نوهها و نوادگان آدم ابوالبشر بودند، به توحید و یگانگی خدا دعوت کند.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه فلاورجان گفت:طبق اسناد موجود عمر این پیامبر حدود ۹۵۰تا ۹۶۵سال بوده است.
طاهری با اشاره به ناشناخته ماندن این پیامبر گفت: امسال برای معرفی این پیامبر بیش از پیش اقدام خواهیم کرد.
وی گفت:اداره اوقاف و امورخیریه فلاورجان امسال یک کتابچه درباره کرامات ، زندگینامه،وضعیت ساختمانی و تجهیزات بقعه این پیامبر منتشر میکند.
وی با اشاره به اینکه بازسازی این بقعه از ۱۰سال پیش شروع شد،گفت: پیش از این،مکان مزبور به صورت یک خرابه بود که به همت مردم خیر و اداره اوقاف ساختمان جدیدی برای آن احداث شد.
رییس اداره اوقاف فلاورجان گفت:سال گذشته درون بقعه سنگکاری و چند زائرسرا نیز در این مکان احداث شد.
وی افزود: اینک بقعه بازسازی شده و آرامگاه حضرت انوش دارای ضریح است.
به گزارش ایرنا،درکتاب تاریخ مسعودی نیز آمده است: حضرت شیث بن آدم هنگامی که ۱۰۵ساله بود و در حدود سه هزار و ۷۶۹سال پیش از میلاد، صاحب پسری به نام انوش شد که او را ریسان نیز نامیده اند.
در این کتاب آمده است:حضرت انوش نخستین کسی بود که به کمک و راهنمائی حضرت جبرائیل درخت خرما را کشت کرد و پس از پدرش بعنوان وصی و جانشین او در امر نبوت و هدایت بشر وارد کشور ایران شد و به هدایت خلق پرداخت.
در قسمت دیگری ازکتاب تاریخ مسعودی آمده است:حضرت انوش هنگامی که ۹۰ساله بود پسرش حضرت قینان به دنیا آمد و سپس صاحب نوهای به نام مهلائیل یا حلیث شد و پس از این فرزند مهلاییل به نامه یارد یا غنمیشا به دنیا آمد که پدر ادریس پیغمبر است.
نگارنده کتاب مزبور افزوده است:حضرت انوش پس از تولد حضرت قینان 815 سال دیگر عمر کرد و صاحب فرزندان زیادی شد و در دو هزار و ۸۶۴سال پیش از میلاد در سن ۹۰۵سالگی (طبق کتاب بحارالانوار جلد ۱۳صفحه ( ۵۹۳در قلعه فهران در شهر قهدریجان بدرود حیات گفت.
آرامگاه این پیامبر در منطقهای به نام فهران قرار دارد که در گذشته شهری بزرگ بوده و یکی از مراکز تجارتی کشور به شمار میرفته، بطوریکه رشته کوههای اطراف این شهر به همین نام معروف است.
گورستانی بزرگ نیز در اطراف مزار حضرت انوش و چاهی در روبه روی آن به فاصله ۱۳متر وجود داشته که به گفته افراد محلی، از گذشته موجب برکت و رزق و روزی اراضی اطراف خود بوده است.
به گفته مردم منطقه،آب این چاه حتی در سالهای خشکسالی خشک نمیشده و نیاز مردم را فراهم میکرده است.
در چند کتاب و مدرک از جمله در فهرست آمار بقاع متبرکه اداره سازمان اوقاف و امور خیریه کل کشور نیز آمده است: حضرت انوش بن شیث بن آدم علیه السلام در شهر قهدریجان از توابع شهرستان فلاورجان دفن شده است .
حجتالاسلام والمسلمین جعفر قلی اسدی مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان اصفهان هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، وجود مزار حضرت انوش بن شیث بن آدم (ع) در شهرستان قهدریجان را تایید کرد.
شهر قهدریجان در پنج کیلومتری شهرستان فلاورجان واقع است .
شهرستان فلاورجان با ۲۴۰هزار نفر جمعیت در ۱۰ کیلومتری باختر (غرب) اصفهان قرار دارد.
تاريخ : پنج شنبه 22 تير 1391برچسب:
نزل,
نزله,
فلاورجان,
شیث,
ریسان,
انوش,
حضرت انوش,
انوش بن شیث,
انوش بن شیث بن آدم,
حوریه,
حورا,
قینان,
مهلائیل,
حلیث,
یارد,
غنمیشا,
ادریس,
فهران,
,
بنام خدا
|
اشارههای يک باستانشناس به شهر ری |
|
● |
نشانههایی از هزارهها تمدن بیخ گوش پایتخت ایران |
|
|
|
خبرنگار امرداد - شهداد حیدری : |
«آوازه و پیشینهی ری، کهن و تاریخی است. با اینهمه، این شهر جایگاه تاریخی شایستهی خود را ندارد. نشانههایی از هزارهها تمدن بیخ گوش پایتخت ایران نهفته است. اما چنان به آن بی اعتنا هستیم که اکنون ری بخش کوچکی از کلانشهر تهران شده است. در حالیکه ری میتواند پایگاه پژوهشی باستانشناسی بزرگی باشد و نیز گسترهای برای گردشگری. دستیابی به چنین آرزویی در گرو سرمایهگذاری و بهکارگیری گروههای تاریخنگار، باستانشناس و مردمشناس است تا ارزش تاریخی ری آشکار شود.»
ری در «اوستا»، «تورات» و حتا «بیستون»
آنچه بازگو شد، بخشی از گفتار قدیر افروند، باستانشناس، دربارهی «ری» و ارزشهای باستانشناختی این شهر تاریخی بود. او با برشمردن کهنترین نشانههای تاریخی دربارهی ری، گفت: «از دوران استورهای تا روزگاران تاریخی، آگاهیهای فراوانی از ری بهدست میآید. در استورهها چنین آمده است که پس از دماوند، که کیومرث در آنجا میزیست، ری کهنترین شهر جهان بهشمار میرفت و جایگاه هوشنگ بود. نه تنها در اوستا و تورات، بلکه در کتیبهی بیستون نیز بارها از ری نام بُرده شده است. در دورهی سلوکیان، ری یکی از شهرهای مهم بود. "سولوکوس اول" به یاد زادگاهش در مقدونیه، شهری کنار ری بنا کرد که چندی پس از ساخت آن، بر اثر زلزله ویران شد.
ری پایتخت بهارهی اشكانیان
در روزگار اشکانیان، ری آوازهی بسیار داشت و تختگاه بهارهی آنان بود. در زمان ساسانیان نیز بارها و بارها به نام ری برمیخوریم. چهرههای تاریخی، همانند آرش کمانگیر و بهرام چوبینه، نیز از ری برخاستهاند که بر آوازهی این شهر میافزایند. اینها نشان میدهد که با همهی نادیده گرفتن ری، باز جایگاه روشنی در تاریخ دارد.»
دمورگان و اشمیت در كاوشهای شهر ری
افروند سپس به کاوشهای باستانشناسی در ری اشاره کرد و افزود: «نخستین پژوهشهای باستانشناسی ری در سال 1291 خورشیدی بهدستیاری "دمورگان" انجام شد. در سال 1304 نیز یک فرانسوی دست به کاوشهای باستانشناسی در ری زند. اما آنچه بیش از دیگر کاوشها اهمیت دارد، کاری است که هیات باستانشناسی آمریکا به سرپرستی پروفسور اشمیت، در سالهای 1313 تا 1315، انجام داد. این کاوش گسترهی "چشمهعلی" ری را دربرمیگرفت. چشمهعلی یک سایت 8 هزار سالهی تاریخی و یکی از دیرینهترین کانونهای اجتماعی فلات مرکزی ایران است. اما با مرگ اشمیت، هیچگاه گزارش کاوشهای او منتشر نشد، هرچند دانشگاه پنسیلوانیا کار او را ادامه داد. "مریهلن اشمیت"، همسر اشمیت، نیز هواپیمایی که خود نام آن را "دوست ایران" گذاشته بود، برای ادامهی کاوشهای اشمیت به ایران فرستاد. کتابی به نام "پرواز بر فراز شهرهای باستانی ایران" گزارشی است از آن کوششها و کاوشهای باستانشناسانه در ری. اکنون یک گروه برجستهی باستانشناس آمریکایی، یادداشتهای روزانهی اشمیت را بررسی میکنند تا بتوانند گزارش کاوشهای او را در دسترس پژوهشگران بگذارند.»
بازماندههای ٦ تا ٨ هزارساله در ری
به سخن افروند، بازماندههای دهکدهها و روستاهای پیش از تاریخی، از 8 تا 6 هزار سال پیش از میلاد، در ری یافته شده است. افزون بر اینکه 3 دورهی «سیلک یک»، «سیلک »2 و «سیلک 3» شناسایی شده است. در سیلک یک، هنوز چرخ سفالگری پدید نیامده است و سفالها دستساز هستند. نقشها نیز هندسیاند و گوناگونی فراوان دارند. اما در سیلک 2 و 3 چرخ سفالگری پدید آمده و سفالهایی با نقشهای حیوانی، هندسی و پیکرکهایی دیده میشود که شناسانندهی اندیشه و فرهنگ جامعهی آن روزگاران است. 2 گورستان، به نامهای گورستان زیرین و زبرین، در ری پیدا شده است. دیرینگی گورستان زبرین به دورهی سلجوقیان و ایلخانان میرسد. «برج خاموشان» نیز که یک اثر زرتشتی است، در چشمهعلی و دامنهی شمالی کوه بیبی شهربانو جای دارد. یک برج آرامگاهی هم در آنجا هست که به نام «نقارهخانه» شناخته میشود. این گستره، گورستان سلطنتی آلبویه بوده است. در مجموعه گورهای پیرامون گورستان مرکزی آلبویه، جامهی مردگانی بهدست آمده است که نقشهای گوناگونی از جانوران دارند. چنین نقشهایی را در دورههای دیگر نمیبینیم. این جانوران، که افسانهای هستند، برگرفته از نقشهای باستانیاند.
«بیبی شهربانو» و پیوندش با «آناهیتا»
بنای «بیبی شهربانو» هم در این مجموعه هست که دربارهی آن گفتوگوهای بسیاری شده است. با این همه، میدانیم که از دید معماری، به دورهی آلبویه بازمیگردد. غاری در کنار این بقعه دیده میشود که پیوند آن را با «آناهیتا»، الههی آبهای روان، نشان میدهد.
«بقعهی جوانمرد قصاب» را هم باید نام بُرد که آنچه امروز از آن میبینیم بازسازی دهههای گذشته است. اما آثار آجری آن از دورهی آلبویه است.
بخش دیگری از سخنان افروند دربارهی بازسازی بازار ری بود. این بازسازی از ویرانی این بنای تاریخی جلوگیری کرد. افروند بههمین گونه از «برج طغرل» نام بُرد که از سازههای دورهی سلجوقی است. اما در دورهی قاجاری، به خواست ناصرالدینشاه دگرگونیهایی در آن داده شده است. به سخن افروند، کاوشهای پروفسور اشمیت در گسترههایی، همانند «چالهترخان» و نزدیک آتشکدهی «تپه میل»، انجام شده بود. افزونبر اینکه «تپه دژ» هم کاوش شده بود و بازماندهای از کاخی ساسانی بهدست آمده بود. اما مهمترین کاوش در «دژ رشکان» انجام گرفت.
كهندژ ری تنها در عكسهای هوایی
افروند سپس گفت:«پیش از آنکه کارخانهی سیمان ری در سال 1312 بهجان این کوه بیفتد و در کمتر از دو سه دهه همهی کوه را ببلعد، در سالهای 1913 تا 1915 میلادی، عکسهایی هوایی از این دژ گرفته شد. در این عکسها، بازماندهی کهندژ شهر دیده میشود. همچنین باروی شارستان، که فضای زندگی مردم بوده است، و نیز دیوارهای سوم و چهارم شهر دیده میشود.»
بخش پایانی سخنان افروند دربارهی آثار تاریخی و باستانی یافته شده در گسترهی باستانی ری بود. آثاری همانند: اشیا تزیینی، سکههای تاریخی به ویژه سکهای از خسرو دوم ساسانی، پیکرکهای گچی، مُهرهای باستانی و نمونههای دیگر.
این سخنرانی در پسین یکشنبه 18 تیرماه در بنیاد فرهنگی جمشید جاماسیان انجام شد.
|
تاريخ : چهار شنبه 21 تير 1391برچسب:
شهر ری,
شهرری,
ری,
کارخانه سیمان,
کهن دژ,
کهن دژ ری,
قدیر افروند,
کیومرث,
کیومرس,
دمورگان,
اشمیت,
کاوش,
,
بنام خدا
کمر کشتی یونانی شکست و مسئولان هیچ پاسخی در برابر این اتفاق ندارند و حتی ارزش خاصی هم برای این کشتی قایل نیستند که خود را پاسخگو بدانند.
این در حالی است که اگر وضعیت کشتی یونانی به همین صورت ادامه پیدا کند، بیش از چندماهی دوام نیاورده و ساحل کیش باید غزل خداحافظی با یکی از جاذبه های گردشگری این منطقه آزاد را برای همیشه بخواند.
کشتی یونانی از سال ۱۳۴۵ بخشی از تاریخ و هویت کیش شده است و اکنون هرگاه کیش در سرویسهای جستجوگری همچون گوگل سرچ میشود، بیش از تمام آن بسترهای گردشگری که با میلیاردها تومان هزینه ایجاد شده، کشتی یونانی و غروب خلیج فارس ظاهر میشود.
براساس برخی از بررسیهای غیررسمی مشخص شده که ۹۰ درصد گردشگران داخلی و خارجی که به کیش میروند، با کشتی یونانی عکس یادگاری دارند و نخستین تصاویری که از کیش در ذهن افراد ترسیم میشود، نه هتلها، پاساژهای و نه مراکز تفریحی که کشتی یونانی است، با خورشیدی که در پشت آن غروب میکند.
افسانهها و روایتهای بسیاری از این کشتی در کیش شکل گرفته و در میان ادبیات شفاهی مردم راه پیدا کردهاست. گاهی گفته میشود که این کشتی به دلیل مهآلود بودن هوا و نبود فانوس دریایی در سواحل جزیره با ساحل ماسهای برخورد کرده است.
بومیان جزیره میگویند که یونانیها هنگام ترک جزیره کشتی را به آتش کشیدهاند؛ با توجه به این که هیچ عنصر غیر فولادی در بدنه و عرشه کشتی باقی نماندهاست، گمان نمیرود این اظهارات نادرست بوده باشد.
بنام خدا
پس از حدود دو ماه کاوش در بخش انتهایی آبراهه های تخت جمشید تا کنون بخشهایی از سه رشته کانال و همچنین قسمتهایی از یک ساختار نامشخص شناسایی شده است.
به گزارش مشرق به نقل از مهر، علی اسدی، سرپرست تیم کاوش آبراهه های تخت جمشید گفت: بخشی از این کانال شناسایی شده نشانگر استفاده از بلوک های سنگی تراش خورده بوده و به نظر می رسد همانند کانالهای زیر تختگاه سرپوشیده بوده است. عمق این کانال هنوز به درستی مشخص نیست. با این حال عرض آن حدود 60 سانتی متر است. همچنین جهت این کانال نیز جنوب شرقی _ شمال غربی است.
وی بیان کرد: پس از حدود دو ماه کاوش در بخش انتهایی آبراهه های تخت جمشید تا کنون بخشهایی از سه رشته کانال و همچنین قسمتهایی از یک ساختار نامشخص شناسایی شده است. نخستین کانال شناسایی شده، آبراهی است که از محل خروجی کانالهای تخت جمشید به سمت جنوب امتداد یافته و کارکرد اصلی آن انتقال آب جمع شده در داخل کانالهای زیرزمینی تختگاه به بیرون این مجموعه است.
اسدی تصریح کرد: همچنین تاکنون بقایای دو کانال دیگر نیز شناسایی شده که دارای جهتهای حرکت متفاوتی نسبت به کانال نخست است یکی از آنها که دارای جهت شرقی غربی است، در فاصله سی متری ضلع جنوبی تختگاه شناسایی شده و به نظر می رسد با کانالی که از سمت شمال، یعنی از محل خروجی آبراهه های تخت جمشید به سمت جنوب امتداد داشته در یک نقطه برخورد می کنند و به هم می پیوندند.
اسدی گفت: همچنین در کنار این کانال ( دومین کانال شناسایی شده) بقایای یک ساختار نامشخص که شامل بخشهایی از یک سطح سکو مانند شفته آهکی است نیز شناسایی شده و نشانگر این است که به جز کانال ها، بناها و یا ساختارهای دیگری نیز در ضلع جنوبی تختگاه قرار داشته است.
وی گفت: همچنین براساس آخرین نتایج به دست آمده در کاوش های یکی دو روز اخیر، بقایای یک کانال دیگر نیز در فاصله حدود 50 متری جنوب تختگاه شناسایی شده، که این ساختار دارای کیفیت متفاوتی از نظر ساخت با دو کانال دیگر است.
اسدی بیان کرد: مجموعه این کانالهای شناسایی شده نشان می دهد که ساختارهای مختلفی در ضلع جنوبی تختگاه تخت جمشید در دوره هخامنشی وجود داشته و شاید بتوان آنها را با باغهایی که احتمالا در فاصله میان ضلع جنوبی تختگاه و مجموعه بناهای برزن جنوبی قرار داشته مرتبط دانست.
سرپرست تیم کاوش آبراهه های تخت جمشید با بیان اینکه تا کنون بیش از 50 متر کانال از دوره هخامنشی کشف شده است تصریح کرد: در کاوش آبراهه ها مجموعه ای از سفالهای هخامنشی در کف کانالها و چندین عدد سرپیکان های ویژه این دوره و چندین شی کوچک فلزی دیگر پیدا شده است.
گردآوری : گروه اینترنتی نیک صالحی
بنام خدا
|
١٠٠ رشته قنات در کرمان خشكيد |
|
|
|
خبريار امرداد-نگار پاكدل : |
مدیر آب وخاک جهاد کشاورزی استان کرمان گفت: «به شوند خشکسالی، 100 رشته قنات در کرمان خشک شده است.»
به گزارش مهر، «ابراهیم یوسفی»، افزون بر سخن بالا یادآور شد: «تخلیهی سالانهی قناتهای استان کرمان 1.2میلیارد مترمکعب است که نشاندهندهی ارزش و اهمیت این منابع در فراهم ساختن آب این استان است.»
وی از وجود دو هزار و 870 رشته قنات در استان کرمان آگاهی داد و گفت: «با اینحال به شوند خشکسالیهای پیدرپی در کرمان که امسال به پانزدهمین سال خود رسیده است، شماری از این قناتها خشک و از چرخهی فراهمسازی آب بیرون رفتهاند.»
یوسفی، با بیان اینکه بهسازی قناتها بسیار هزینهبر است، افزود: «در استان کرمان سالانه نزدیك به پنج میلیارد تومان به این كار ویژه شده و به كار گرفته میشود.»
وی با یادآوری اینكه سالانه چیزی برابر با 420 تا 450 رشته قنات در شمال استان کرمان بهسازی میشود گفت: «در زمینهی بهسازی این منابع آبی به اعتبارات بالایی نیاز داریم.»
|
بنام خدا
|
رويش درختچه بر روی برج ارگ كريمخان! |
|
|
|
خبريار امرداد- نگار پاكدل : |
«ارگکریمخانزند» كه در مرکز شهر شیراز جای گرفته، شاخصترین و نامورترین یادگارهای برجایمانده از وکیلالرعایای معروف است. بنابر گزارشات، این روزها درختچههایی بر روی برج ضلع شمالباختری(:غربی) این ارگ روییدهاند. چون آب باران از ناودانهای این ارگ به خوبی تخلیه نمیشوند این درختچهها روییدهاند و در بیتوجهی مسوولان در نگهداری از این بنای تاریخی، در حال ریشه دواندن و بزرگ شدن هستند.
به گزارش میراثفرهنگی، «فرخ رضوی»، کارشناس میراثفرهنگی گفت: «رشد گیاه در بلندای نزدیك به 10 متری برج ارگ نشان میدهد در این بخش منبعی از نم(:رطوبت) هست که آب این گیاهان را فراهم میسازد و این موضوع میتواند برای این بخش از برج آسیبرسان باشد. همچنین ریشه دواندن درختچهها و گیاهان در میان بافت تاریخی یادمانی مانند ارگکریمخان، افزایش ترك میان آجرهای بنا را درپی خواهد داشت و به ایجاد ترکهای بزرگ در آن میانجامد.»
این کارشناس همچنين افزود: «این رويداد در شرایطی رخ میدهد که بهسادگی و بدون هیچ هزینهای میتوان این گیاهان را از روی دیوارهای ارگ کریمخان پاکسازی کرد تا در آینده برای اين ارگ مشکلی ایجاد نکنند، اما مسوولان میراث فرهنگی با کمتوجهی به اينچنين آسیبهایی، زمان رشد و بزرگ شدن به گیاهان داده که می تواند آسیبهای بسيار برای ارگ در پی داشته باشد.»
|
ادامه مطلب...
تاريخ : چهار شنبه 14 تير 1391برچسب:
گنبد سلطانیه,
پروفسور آرتور پوپ,
آرتور پوپ,
پوپ,
آرتور,
معماری ایران,
کتاب معماری ایران,
هولناک,
الجایتو,
ساقط,
بغرنج,
قرنیز,
مقرنس,
دهلیز,
عروج,
رخام,
سنگ رخام,
وفور,
خط کوفی,
خط ثلث,
نشئت,
ابواب البر,
جناغ,
كاتدرال,
,
بنام خدا
درخت محترم است
تاريخ : چهار شنبه 14 تير 1391برچسب:
درخت,
,
بنام خدا
نقاشی اثر «گوستاو دوره» نقاش فرانسوی، سال ۱۸۶۶ میلادی.
یهودیان دوران باستان سه معبد بزرگ و اصلی در شهر اورشلیم ساختند، معبد اول یا همان معبد سلیمان (هیکل سلیمان) ، معبد دوم یا معبد اورشلیم و معبد سوم یا همان معبد هرود. این معابد بعد از حمله بختنصر پادشاه بابل به اورشلیم و اسارت بسیاری از یهودیان آسیب بسیار زیادی دیدند و از رونق افتادند.
در این نقاشی کورش پس از آزاد سازی یهودیان در بابل و فتح اورشلیم بازگشایی معبد اورشلیم را با آنها جشن میگیرد.